25 Şubat 2008 Pazartesi

Karaya vuran yunus ve balinalar



Karaya Vuran Yunus ve Balinalarla İlgili Veri Ağı


1380 sayılı su ürünleri yasasına göre yunusların avcılığı yasaklanmıştır. Ancak Karadeniz’de kalkan ve mersin ile Akdeniz’de kılıç avcılığında kullanılan ağlar yunusların yaşamlarını tehdit etmektedir. Şüphesiz bu tehdit kaplumbağa ve foklar için de geçerlidir. Yapılan hesaplamalar Karadeniz’de balıkçılık nedeniyle ölen sadece Mutur (Phocoena phocoena) sayısının yılda 3000 civarında olduğunu ortaya çıkarmıştır. Yine 1000-1500 birey Afalina (Tursiops truncatus) sadece bu nedenle ölmektedir. Akdeniz’de ise 1996 yılında 3 balina ile 20 yunus uzatma ağlarına takılarak ölmüştür. Muhtemelen bu sayı daha yüksektir. Ancak bu konuda sağlam verilerimiz bulunmamaktadır.


Bu nedenle, Türkiye kıyılarında karaya vuran setase türlerinin gerçekçi olarak hesaplanması amacıyla Hopa’dan İskenderun’a kadar olan kıyı alanımız için bilgi ağı oluşturulması planlanmıştır. Belirli bölgelerden davet edilecek olan veterinerler, gönüllüler ve ilçe tarım uzmanları ile toplantı yapılacak, karaya vuran hayvanlara ilk yardım ve otopsi incelenmesi konularında bilgiler verilecektir. Başlangıç olarak Marmara Denizi’nin pilot bölge olması önerilmektedir. Sorunu tanıtmak için “Türkiye denizlerinde yaşayan balina ve yunusları izleme ve koruma projesi”ni başlattık. Bu konuya ilişkin hazırlanacak poster ve kartpostalların ilgili kişi ve kuruluşlara dağıtılması planlanmıştır.
Deniz Memelileri İzleme ve Koruma Projesinde Gelişmeler
Türkiye sularında yaşayan deniz memelilerinin nesillerinin devamlılığı; yaşam alanlarının korunması ile türlerin mevcut stokları, dağılımları ve biyolojileri gibi bilgilerin geliştirilmesine bağlıdır.


Bu amaçla, Türkiye denizlerinde yaşayan balina ve yunus türleri ile Akdeniz Foku’nun izlenme ve korunması ile ilgili projemiz kapsamında, devlet, üniversiteler ve balıkçıların katılımıyla karşılıklı bilgi alışverişinin sağlanacağı bilgi ağının kurulmasına yönelik ilk toplantı, İstanbul’da 17 Nisan 1998 tarihinde TÜDAV organizasyonuyla gerçekleştirilmiştir.


Toplantıya Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz kıyı bölgelerinden davet edilen balıkçılar bölgeleri ile ilgili sunuşlar yapmışlardır. Bu toplantıda, deniz memelilerinin izlenmesi ve korunmasına ilişkin ortak strateji oluşturulmuş, ayrıca bu bölgelerdeki çeşitli balıkçılık sorunları ele alınmıştır.

Hiç yorum yok: